SOS telefon

SOS telefon

Pretraživanje

PODGORICA

U Zavodu za socijalnu i dječju zaštitu, uz finansijsku podršku kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori, do sada su realizovane tri od planiranih 4 četiri obuke na temu “Prava deteta i njihova primena u socijalnoj i dečjoj zaštiti”. Autori programa obuke i predavači su Lidija Milanović i Nikola Grujičić.
Ovaj program obuke nudi znanja i vještine koja su neophodna da bi stručnjaci za zaštitu djece u centru za socijalni rad i ustanovama socijalne i dječje zaštite mogli da razumiju koncept dječjih prava, ulogu međunarodnih standarda i nadzora nad ostvarivanjem dječjih prava. On takođe uspostavlja vezu između procesnih mehanizama za utvrđivanje najboljih interesa djeteta i stručnog postupka u centru za socijalni rad. Cilj obuke je doprinos ostvarivanju zaštite djece u centru za socijalni rad na osnovu međunarodnih standarda ostvarivanja prava djeteta i Konvencije o pravima djeteta.


Suština koncepta prava djeteta je u tome da dijete nije objekt roditeljskog prava, nego subjekt, koji uz pomoć roditelja slobodno odlučuje o svemu što se tiče njegovog života, u skladu sa svojom zrelošću i godinama života. Prava djeteta pripadaju djeci samim tim što su djeca, i predstavljaju ono što odrasli, koji su odgovorni za djecu treba da urade da bi djeca bila srećna, zdrava i sigurna. Ova prava nisu izvedena iz prava roditelja i staratelja i ne zavise od njih, već su oni, kao i država obavezni da se staraju o zaštiti i ostvarivanju ovih prava. Djeca su posebno osjetljiva ciljna grupa korisnika u sistemu socijalne zaštite i zaštita djece se realizuje u situacijama kada je neophodno dijete zaštiti od povređivanja i nanošenja štete.


Međuagencijske smjernice za vođenje slučaja u zaštiti djece, usvojene od strane radne grupe za zaštitu djece (CPWG) definišu osnovne principe vođenja slučaja u zaštiti djece. Oni stavljaju dijete u centar intervencija i omogućavaju da svi učesnici intervencija u zaštiti djece budu usmjereni na dijete/djecu, njihovu dobrobit i porodicu. Primjena principa je i temelj zaštite i odgovornosti za donošenje odluka i preuzimanje mjera za zaštitu djece.


Do sada je obuku prošlo 56 stručnih radnika iz centara za socijalni rad i ustanova socijalne i dječje zaštite i svi učesnici obuke dobiće sertifikat o završenom programu obuke.

 

Najave događaja

januar

 • jan 23
  Obuka za rano otkrivanje, prepoznavanje prvih simptoma demencije, prevencija i edukacija za pravilan tretman i njegu starijih lica i oboljelih od demencije, Alzheimerove bolesti - Zoom platforma23-01-2021 - 24-01-2021

   

  pdfNVO Futura- Agenda zoom webinara.pdf

   

  Za sva dodatna pitanja možete nas kontaktirati na broj telefona 067/590984 kao i putem maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 • jan 30
  Obuka za rano otkrivanje, prepoznavanje prvih simptoma demencije, prevencija i edukacija za pravilan tretman i njegu starijih lica i oboljelih od demencije, Alzheimerove bolesti30-01-2021 - 31-01-2021

  pdfNVO Futura- Agenda 30.-31-01.2021.godine.pdf

  Obuka će se održati u hotelu Splendid, u Budvi, za maksimalno 15 učesnika.  Predviđeni datumi su 30. i 31. januar 2021. godine.

  Za sva dodatna pitanja možete nas kontaktirati na broj telefona 067/590984 kao i putem maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

   

februar

 • feb 6
  Obuka za rano otkrivanje, prepoznavanje prvih simptoma demencije, prevencija i edukacija za pravilan tretman i njegu starijih lica i oboljelih od demencije, Alzheimerove bolesti - Zoom platforma06-02-2021 - 07-02-2021

   pdfNVO Futura- Agenda zoom webinara- 6-7 feb.pdf

   

  Obuka će se održati online putem Zoom aplikacije, sa maksimalno 10 učesnika.  

  Predviđeni datumi su 6. i 7. februar 2021. godine.

  Za sva dodatna pitanja možete nas kontaktirati na broj telefona 067/590984 kao i putem maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Prikaži sve događaje

SOS telefon