Dana 25. aprila 2023.godine u prostorijama Centra za kulturu opštine Plužine predstavnica Zavoda za socijalnu dječju zaštitu uzela je učeća na okruglom stolu  u okviru projekata „Zaštita prava na dostojanstveno starenje i prevencija demencije“ koji su organizovali  NVU Impuls iz Nikšića i Zavod Krog iz Slovenije.

Na okruglom stolu predstavljen je Priručnik za pružaoce usluge porodičnog smještaja čije su autorke Dragana Pešić, Jelena Šofranac i Jana Radović.

Na okruglom stolu  predstavljeno je »Istraživanje i mapiranje starijih osoba sklonih demenciji i njihovih njegovatelja”. Takođe  bilo je riječi o uslugama namijenjenim osobama oboljelim od demencije i njihovim njegovateljima. Predstavnici centra za socijalni rad Berane  su predstavili svoja iskustva iz prakse kada je u pitanju porodični smještaj za starije i iskustvo mentorskog rada u radu sa volonterima koji su angažovani u okviru projekta sa osobama oboljelim od demencije.

Opšti zaključak je da se mora mnogo više raditi sistemski da bi kao društvo omogućili osobama oboljelim od demencije dostojanstveno starenje i kvalitetan život, a njihovim njegovateljima pružili adekvatnu podršku.